tiistai 2. helmikuuta 2016

Väsymystä(kö)?

Tunnetko olosi väsyneeksi? Varsinkin aamuisin? Mä ainakin. Useimmiten eniten aamuinen väsymys on mun kohdalla ollu pari viikkoa todella 'raskas taakka'. Tiiän, että pitäis nukkua enemmän mitä nukun, mutta kun aika ei riitä! Vuorokaudessa saisi olla enemmän tunteja, että kerkeis tehdä kaiken mahdollisen, mahdollisimman hyvin. :D Mutta vuorokauden tunneista kun ei itse voi päättää niin pitää suunnitella aikatauluja (mitkä mun kohdalla ainakin venyy tai lipsuu tai muuttuu 5 minuutin välein, koska keksin jotain muuta mitä en sitten keksinytkään..) tai jotain muuta, miten sais tarpeeksi unta ja asiat hoidettua. Yleensä mulla tulee öisin nukuttua n. 5-7h tai vähemmän, mikä on aikas vähän mulle varsinkin arkisin. Viikonloppusin tietty saa nukuttua paremmin, kun ei ole kiire aamulla yleensä mihinkään. Siis kun herätyskello soi joko 5.15 tai 5.40 silmäni eivät ole edes auki, teen kaiken hyvin roboottimaisesti, peseydyn, teen aamupalaa, valmistaudun kouluunlähtöön ymsymsyms..ja kun istun koulunpenkille silmät alkaa lupsumaan heti kiinni. Joinakin aamuina se on pahempaa ja joinakin ei. En ennen ole ollut tälläinen henkilö, vaan aamuvirkku, aina valmiina vaikka 4 lähtöön..mutta ei nyt. Joten se on alkanut mietityttämään mua. Silti päivän kuluessa piristyn, ja iltaisin en taaskaan olekaan väsynyt silloin kun pitäisi olla.

Kuitenkin tulin tulokseen, koska päivän aikana liikun todella paljon, treenaan, opiskelen ja paljon muuta. On kulutuksenikin kasvanut tässä parin kuukauden aikana valtavasti. Teen päivällä niin paljon kaikkea, että illalla olen ns. 'yliväsynyt' mikä johtaa siihen, ettei väsytäkkään enään ja unet jää liian vajaiksi, mikä taas kostautuu aamuväsymyksellä. Enkä osaa arvioida omaa väsymystäni tarpeeksi..Eikö olekin haastavaa? Miksei ihminen voi nyt vaan itse päättää milloin on väsynyt ja millon ei, millon nukkuu ja milloin valvoo? :D Olisi helppoa. (Kaikkea voi toivoa, vaikka se ei ikänä toteutuisikaan..)

Olen kuitenkin nyt miettinyt, laittanut ylös pari juttua ja etsinyt vinkkejä, jotka auttaisivat aamuiseen väsymykseen niin ajattelin jakaa ne nyt tähän:

- muista AINA aamupala, jotta saat energiaa tulevaan päivään
- koita miettiä illalla huomisen jutut valmiiksi, järjestellä asiat (mun kohalla ei ainakaan toimi, koska keksin taas jotain erilaista mitä en sitten keksinytkään.)
- koita rytmittää päiväsi tasaisesti
- etsi sinulle, se sopiva määrä unta (onhan unentarvekin yksilöllistä. Tunnen ihmisiä, jotka pärjäävät todella pienellä unella, toiset taas nukkuvat sen kun lystäävät.)
- muista myös syödä iltapala ettei verensokeri pääse liian alas -> aamulla nukuttaa vielä enemmän kun verensokeri on super alhaalla
- herää ensimmäiseen herätyskellonsoittoon (koska jos nukahdat uudestaan, saattaa unesi olla syvempää ja heräät vieläkin väsyneempänä)
- Joillakin iso liikuntasuoritus ennen nukkumaanmenoa vaikuttaa uneen negatiivisesti, joten jos olet tälläinen henkilö, vältä iltariehumisia!
- Älä ole liikaa internetissä juuri ennen nukkumaan menoa/tai älä käytä liikaa aivojasi esim. opiskellen, sillä silloin jää 'nörttivaihe' päälle ja aivot hakkaa liikaa.

Onhan niitä muitakin keinoja varmasti, mutta tuossa nyt jotain esimerkkejä! Tietysti voihan esim. aamuväsymyksestä, unettomuudesta tulla todella iso taakka itselle ja siitä pitää mennä keskustelemaan lääkärin kanssa! Älä siis epäröi jos koet, että jokin asia on sinulle liian suuri taakka, eikä kotikonstit auta, niin lääkäriin rohkeasti. :)

Mutta nyt ajattelin itsekin tästä napata parit vitamiinit ja kalkkitabletit poskeen ja mennä nukkumaan!
Hyviä unia!<3 t: (kaks väsyneen näköstä) maija ja mape<3